Γιατί η λήψη του εμβολίου της γρίπης φέτος είναι πιο σημαντική από ποτέ

Καθώς το φθινόπωρο πλησιάζει στο τέλος του και μεταβαίνουμε στον χειμώνα, μεγάλος αριθμός ανθρώπων  προετοιμάζεται  για τον ψυχρότερο καιρό και κάνει το εμβόλιο  της γρίπης. Ειδικοί γιατροί παρακολουθούν στενά τα δεδομένα για αυτήν την εποχή της γρίπης, η οποία συνήθως ξεκινά κάποια στιγμή τον Οκτώβριο. Παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πόσο άσχημα θα μπορούσε να είναι αυτή η σεζόν, ανησυχούμε  για την γρίπη και τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 – ιδιαίτερα επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο ιών.

Ποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης;

«Συνιστώ πάντα στους ανθρώπους, ειδικά στους ηλικιωμένους, να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης», λέει ο Dr Απόστολος Μπένης, επικεφαλής ιατρών της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» . «Η γρίπη επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους ενήλικες και με τις άγνωστες ακόμα πτυχές για τον κορονοϊό, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να μιλήσετε με έναν γιατρό για τον εμβολιασμό σας τώρα». Ενώ είναι σημαντικό για όλους να εμβολιαστούν, υπογραμμίζει ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για ενήλικες άνω των 65 ετών, άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας όπως άσθμα ή καρδιακά προβλήματα, εγκύους, νοσηλευτές και  φροντιστές που εκτίθενται σε ευάλωτες ομάδες.

 

Πότε πρέπει να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;

Ο γιατρός συνιστά να γίνει τον Οκτώβριο. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί συνήθως να αρχίσει να μειώνεται μετά από περίπου έξι μήνες, ενώ  η εποχή της γρίπης κορυφώνεται συνήθως από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο.

Γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η σεζόν για εμβολιασμό;

Την εποχή της γρίπης,  είναι πιθανό  τα νοσοκομεία  να κατακλυστούν από ασθενείς  με γρίπη, COVID-19 και άλλους ιούς. Η λήψη του εμβολίου της γρίπης αποδεικνύεται όχι μόνο ότι μειώνει τον κίνδυνο γρίπης, αλλά και τη σοβαρότητα της ασθένειας σε άτομα που εμβολιάζονται αλλά εξακολουθούν να αρρωσταίνουν από τον ιό. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τον κίνδυνο να χρειάζεστε πιο προηγμένη περίθαλψη σε νοσοκομείο.

 

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να σας μεταδώσει τη  γρίπη. «Μπορεί να αισθανθείτε λήθαργο και να ανεβάσετε πυρετό χαμηλού βαθμού, για παράδειγμα, αλλά δεν προέρχεται από το ίδιο το εμβόλιο της γρίπης. Είναι ένα ασφαλές εμβόλιο και είναι τόσο σημαντικό όσο ποτέ για τους ανθρώπους να εμβολιαστούμε φέτος », λέει ο γιατρός μας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης έναντι του COVID-19;

Η γρίπη και το COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων, και οι δύο ιοί κυμαίνονται σε σοβαρότητα και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

 

Πυρετός ή αίσθημα πυρετού / ρίγη

Βήχας

Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

Κούραση

Πονόλαιμος

Καταρροή ή βουλωμένη μύτη

Μυϊκός πόνος ή πόνοι στο σώμα

Πονοκέφαλο

Έμετος και / ή διάρροια

Μία βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το COVID-19 μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης. Ανεξάρτητα από την αιτία, εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να μείνετε σπίτι και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

 

Οι προφυλάξεις COVID-19 θα βοηθήσουν στη μετάδοση της γρίπης;

Είναι δύσκολο να πούμε τώρα πόσο σοβαρή θα μπορούσε να είναι η εποχή της γρίπης, αλλά πολλοί γιατροί, συμπεριλαμβανομένου του Dr Μπένη, ελπίζουν ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του COVID-19 θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τη γρίπη. Ήδη, οι περισσότεροι άνθρωποι μειώνουν τα ταξίδια τους, αυξάνουν το πλύσιμο των χεριών, τη φυσική απόσταση και φορούν μάσκες που βοηθούν επίσης στη μείωση της εξάπλωσης της γρίπης.