ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

 

 

Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με Αλτσχάιμερ ασφαλές αυτό το καλοκαίρι.

 

  • Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο. Τοποθετήστε καρέκλες σε γκαζόν και σε σκιασμένες περιοχές. Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι οι πιο δυνατές. Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να φοράει καπέλο και γυαλιά ηλίου.

 

  • Εφαρμόστε τακτικά αντηλιακό. Ένα άτομο με Αλτσχάιμερ μπορεί να μην θυμάται να βάλει αντηλιακό, οπότε φροντίστε να υπενθυμίσετε στους αγαπημένους σας να εφαρμόζουν και να εφαρμόζουν ξανά αντηλιακό όταν βρίσκονται έξω για μεγάλες χρονικές περιόδους.

 

  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά. Κρατήστε ένα δροσερό ποτήρι νερό σε απόσταση αναπνοής ως υπενθύμιση. Προσθέστε μια γεύση στο νερό για να είναι πιο ενδιαφέρον και νόστιμο.

 

  • Ντύσου κατάλληλα. Η λήψη αποφάσεων μπορεί να είναι όλο και πιο δύσκολη, επομένως το ντύσιμο για τις ζεστές μέρες μπορεί να είναι δύσκολο. Βάλτε μακριά χειμωνιάτικα ρούχα, μπότες, γάντια και αντικαταστήστε τα με μία ή δύο επιλογές από πουκάμισα, παντελόνια ή σορτς/φούστες και ένα καπέλο.

 

  • Αποφύγετε τους δυνατούς θορύβους και τα πλήθη. Τόσο οι δυνατοί θόρυβοι όσο και τα πλήθη μπορεί να είναι συντριπτικά για κάποιον με άνοια. Αποφύγετε πολυσύχναστα μέρη: Τα εμπορικά κέντρα ή οι πολυσύχναστες παραλίες μπορεί να προκαλούν σύγχυση προκαλώντας αποπροσανατολισμό

 

  • Να είστε προσεκτικοί γύρω από τη φωτιά και το νερό. Είναι καλύτερο να έχετε οποιεσδήποτε πισίνες στο σπίτι προστατευμένες με φράχτη, αλλά να παρακολουθείτε τους ηλικιωμένους που μπορεί να περιπλανηθούν για να αποτραπεί ένα ατύχημα. Μην αφήνετε ένα άτομο με νόσο Αλτσχάιμερ να κολυμπά χωρίς επίβλεψη. Επίσης, μην επιτρέπετε ποτέ την άνευ επίβλεψης πρόσβαση σε εστίες φωτιάς και στις καυτές επιφάνειες των γκριλ μπάρμπεκιου.

 

  • Προγραμματίστε εκ των προτέρων το ταξίδι σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να απλοποιήσετε τα ταξιδιωτικά σχέδια ή να ταξιδέψετε σε έναν γνωστό προορισμό. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν συνοδευτικά προγράμματα για όσους ταξιδεύουν με ειδικές ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έφτασε με ασφάλεια ή έκανε μια σύνδεση χωρίς προβλήματα.

 

  • Στο εξοχικό ή στο ξενοδοχείο ακολουθήστε κάποιες οδηγίες για να αποφύγετε την άσκοπη περιπλάνηση. Περιορίστε τα υγρά δύο ώρες πριν τον ύπνο και βεβαιωθείτε ότι το άτομο έχει πάει στην τουαλέτα λίγο πριν κοιμηθεί. Επίσης, χρησιμοποιήστε νυχτερινά φώτα σε όλο το σπίτι ή στο ξενοδοχείο. Δοκιμάστε συσκευές που σηματοδοτούν όταν ανοίγει μια πόρτα ή ένα παράθυρο. Μερικά άτομα δενθα βγουν έξω χωρίς παλτό, καπέλο, χαρτζιλίκι, κλειδιά, πορτοφόλι κ.λπ. Εάν αυτά τα αντικείμενα δεν είναι διαθέσιμα, μπορεί να αποτρέψετε την περιπλάνηση.

 

Μία βόλτα σε παραλία το απόγευμα, παρακολούθηση ταινίας σε υπαίθριο σινεμά ή οικογενειακό μπάρμπεκιου είναι ασφαλείς καλοκαιρινές δραστηριότητες για αγαπημένα πρόσωπα με Αλτσχάιμερ ή άνοια.

 

Καλές διακοπές!