Μπορεί ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με διαφορετικές ανάγκες να συνεχίζει να ζει μαζί;

Πηγή : Aρχείο “Φροντίζω”

Πολλά ζευγάρια καθώς μεγαλώνουν βασίζονται το ένα στο άλλο για συντροφιά και υποστήριξη. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, η υγεία του ενός μπορεί να επιδεινωθεί. Ο ένας σύζυγος αρχίζει να παρουσιάζει εξασθένηση και απαιτεί περισσότερη βοήθεια στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως ντύσιμο και μπάνιο. Ο άλλος σύζυγος παραμένει  ανεξάρτητος. Συμβαίνει  επίσης συχνά, ο ένας σύζυγος να αντιμετωπίζει γνωστική παρακμή και να χρειάζεται υποστήριξη μνήμης.

 

 Οι παραπάνω συνθήκες είναι ιδιαίτερες σε κάθε περίπτωση και ασκούν άγχος και πίεση και στα δύο άτομα: στον φροντιστή, ο οποίος πρέπει να παρέχει 24/7 υποστήριξη και στο άλλο άτομο που μπορεί να ζει σε μια κατάσταση κατά την οποία δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι σωματικές και κοινωνικές του ανάγκες.

 

Τα ζευγάρια καλούνται να  αναζητήσουν μια λύση ώστε να μπορούν και οι δύο να λάβουν τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζονται και να συνεχίζουν να ζουν κάπου μαζί. Εκτός από τους συζύγους και τους συντρόφους, τα ενήλικα παιδιά επίσης μεριμνούν με αγάπη  για τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων τους και στοχεύουν στην εύρεση επιλογών που θα τους κρατούν μαζί, αν είναι δυνατόν.

 

Εξειδικευμένες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως το γηροκομείο ΦΡΟΝΤΙΖΩ στη Θεσσαλονίκη μπορούν να φιλοξενήσουν ζευγάρια, με όρο το ένα άτομο να χρειάζεται λίγη περισσότερη φροντίδα και να εξακολουθούν να ζουν μαζί. Μετακομίζοντας σε μια οργανωμένη κλινική για την Τρίτη Ηλικία, η οποία προσφέρει πολλαπλά επίπεδα φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της ανεξάρτητης και υποβοηθούμενης  διαβίωσης, επιτρέπεται  και στα δύο άτομα να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζεται ο καθένας. Το κυριότερο όμως είναι ότι παραμένουν ΜΑΖΙ.

 

 Στο ΦΡΟΝΤΙΖΩ, αφουγκραζόμαστε τις ατομικές σας ανάγκες και είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές στη φροντίδα σας που μπορούν να προκύψουν στο μέλλον, τις οποίες πολλές άλλες δομές δεν είναι εξοπλισμένες να κάνουν.

 

Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός ζευγαριού που μετακόμισε στο ΦΡΟΝΤΙΖΩ και φροντίστηκε σε διαφορετικά επίπεδα:

 

Η κα Αθανασία Π. διαγνώστηκε με γνωστική παρακμή και μετακόμισε στο κέντρο ΦΡΟΝΤΙΖΩ για να λάβει επιπλέον υποστήριξη και φροντίδα. Ο σύζυγός της κ Νίκος Π. αποφάσισε να την ακολουθήσει και απολαμβάνει και αυτός τα οφέλη που προσφέρει η δομή μας, όπως κοινωνικοποίηση, καθημερινές δραστηριότητες και καλό φαγητό. 

 

Είναι πάντα καλή ιδέα να αρχίσετε να σχεδιάζετε το μέλλον σας τώρα. Σε περίπτωση αβεβαιότητας, η λύση μιας δομής με πολλαπλά επίπεδα φροντίδας είναι μια βιώσιμη επιλογή που εξασφαλίζει ότι και τα δύο άτομα θα λάβουν την κατάλληλη φροντίδα, τώρα και στο μέλλον.

 

 Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα ή δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, μπορείτε να καλέσετε στο 2310 383853.