Πότε ένας ηλικιωμένος πρέπει να «κρεμάσει» τα κλειδιά του αυτοκινήτου;

Οι ηλικιωμένοι οδηγοί πίσω από το τιμόνι συχνά πέφτουν θύματα στερεοτύπων. Οι άνθρωποι έχουμε συχνά τη λανθασμένη πεποίθηση ότι οι ηλικιωμένοι είναι υπεύθυνοι για πολλά από τα ατυχήματα που συμβαίνουν στους δρόμους της χώρας μας. Η αλήθεια είναι ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί προκαλούν λιγότερη βλάβη στους άλλους από ότι οι νεαροί οδηγοί. Το γεγονός είναι ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που έχουν ατύχημα, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρό ή θανατηφόρο τραυματισμό στον εαυτό τους, παρά στους άλλους.

-Πώς ξέρετε πότε είναι καιρός να πείσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να «κρεμάσει» τα κλειδιά;

Ένα πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι η ηλικία δεν μπορεί να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας. Αλλά είναι συχνά το μόνο επιχείρημα που τα ενήλικα παιδιά αισθάνονται ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν. Ένας υγιής οδηγός 80 ετών μπορεί να είναι πολύ πιο ασφαλής πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου, από έναν 65χρονο με πολλαπλά θέματα υγείας.

Υπάρχουν αναπόφευκτες φυσικές αλλαγές που συχνά κάνουν την οδήγηση πιο δύσκολη, καθώς μεγαλώνουμε. Από τα πιο αργά μειωμένα αντανακλαστικά, έως τον βραδύτερο χρόνο αντίδρασης, μια παλαιότερη έρευνα δείχνει ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα αυξάνονται στην ηλικία των 75 ετών με την πιο σημαντική αλλαγή να εμφανίζεται στην ηλικία των 80 ετών.

Εάν ανησυχείτε για τον ηλικιωμένο οδηγό που αγαπάτε και την ασφάλειά του πίσω από το τιμόνι, αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να ρίξετε μια αντικειμενική ματιά στις δεξιότητές του.

3 συμβουλές για την αξιολόγηση της ασφάλειας ενός ηλικιωμένου οδηγού

  • Η κατάσταση του αυτοκινήτου τους:

Για πολλούς ηλικιωμένους οδηγούς, το αυτοκίνητό τους θα πει την ιστορία του, για το πόσο καλά το διαχειρίζονται. Είναι το όχημά τους γεμάτο βαθουλώματα και χτυπήματα; Οι πλευρικοί καθρέφτες είναι γδαρμένοι ή σπασμένοι; Βλέπετε γρατζουνιές στα πλαϊνά πάνελ του αυτοκινήτου; Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι ένας ηλικιωμένος οδηγός χτυπάει οδηγώντας. Δυστυχώς, μπορεί οι ίδιοι να μην γνωρίζουν καν ότι το κάνουν.

  • Να είστε ο επιβάτης:

Τα ενήλικα παιδιά συχνά αναλαμβάνουν το ρόλο του οδηγού όταν είναι στο αυτοκίνητο με έναν γηράσκοντα γονέα. Ωστόσο, επιτρέποντάς τους να γίνουν οδηγοί σε μερικές εξόδους, είναι ένας πολύ καλός τρόπος αξιολόγησης των δεξιοτήτων τους. Μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μια αληθινή εικόνα για το πώς αντιδρούν σε μια ποικιλία οδικών συνθηκών και οδηγώντας υπό στρες. Προσπαθήστε να κάνετε μια διαδρομή κατά την ώρα αιχμής και ένα κατά το σούρουπο ή μετά το σκοτάδι. Πώς χειρίζονται τον εαυτό τους; Είναι ανήσυχοι; Έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση; Φαίνονται να έχουν σωματικές αδυναμίες, όπως έλλειψη ευελιξίας που επηρεάζει την ικανότητά τους να παρακολουθούν τον δρόμο γύρω τους; Πηγαίνουν πολύ γρήγορα ή πολύ αργά για τις οδικές συνθήκες και την κυκλοφορία; Όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη.

  • Αξιολόγηση ασφάλειας οδήγησης:

Ένας άλλος καλός τρόπος για να αξιολογήσετε αντικειμενικά την ασφάλεια ενός ηλικιωμένου οδηγού είναι μέσω διαδικτυακής αξιολόγησης. Υπάρχουν ιστότοποι που φιλοξενούν δωρεάν διαδραστικές δοκιμές κάποιας διάρκειας, οι οποίες αξιολογούν τις ικανότητες των ηλικιωμένων οδηγών σε σημαντικούς τομείς, από την κινητικότητα έως την επεξεργασία οπτικών πληροφοριών.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε αντικειμενικά πόσο ασφαλής είναι ο ηλικιωμένος που αγαπάτε πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου του!

Στην Πρότυπη Μονάδα για την Τρίτη Ηλικία «Φροντίζω» απαλλάσσουμε τους διαμένοντες μας από το άγχος της οδήγησης. Επαγγελματίες οδηγοί συνεργάτες της δομής συνοδεύουν τους ηλικιωμένους Κυρίους και Κυρίες στις εξωτερικές δραστηριότητες τους και στα προγραμματισμένα ραντεβού τους εκτός.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟ «ΦΡΟΝΤΙΖΩ»