21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ALZHEIMER

Ως εξειδικευμένοι φροντιστές ατόμων που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer υπογραμμίζουμε τη σημασία της τρυφερής συμπεριφοράς και της υπομονής. Διαβάστε 20 πράγματα που καλό είναι να θυμόμαστε αν έχουμε στο περιβάλλον μας κάποιον με τη νόσο Αλτσχάιμερ

 

  1. Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι γύρω από την ασθένεια. Γνωρίζοντας όσα περισσότερα μπορούμε γύρω από την εξέλιξη της νόσου μας βοηθάει να καταλάβουμε και να συμπονέσουμε καλύτερα τους αγαπημένους μας που πάσχουν από αυτή.
  2. Πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες, τόσο για εμάς όσο και για τους αγαπημένους μας που πάσχουν. Με ρεαλιστικούς στόχους είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τυχόν απρόοπτα. Αντίθετα, οι υπερβολικά υψηλοί στόχοι μας οδηγούν στην απογοήτευση.
  3. Βοηθάει σημαντικά η καλλιέργεια ρουτίνας και καθημερινού προγράμματος. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η ρουτίνα και το καθημερινό πρόγραμμα βοηθούν τους αγαπημένους μας να ελαχιστοποιήσουν τη σύγχυση και τον εκνευρισμό.
  4. Μην έρχεστε σε αντιπαράθεση με τον αγαπημένο σας που πάσχει. Πιθανές προστριβές για έλλειψη μνήμης προκαλούν στενοχώρια και ανούσιο εκνευρισμό.
  5. Μην υποτιμάμε τη σημασία της καλής διατροφής. Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την εμφάνιση άνοιας με κακές συνήθειες και πτωχή διατροφή. Αν περιορίσουμε τα επεξεργασμένα σάκχαρα και αυξήσουμε τα λαχανικά θα βελτιώσουμε και τον τρόπο συμπεριφοράς.
  6. Δώστε στους αγαπημένους σας που πάσχουν ανεξαρτησία κατά το δυνατόν. Συνήθως προσπαθούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα για αυτούς, αλλά είναι σημαντικό να τους αφήνουμε να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα μόνοι τους, έστω και αν χρειάζεται να τους βοηθάμε στην αρχή.
  7. Προσπαθούμε να διασκεδάζουμε παρέα! Μια βόλτα σε πάρκο, μουσείο ή σε ζωολογικό κήπο αποτελεί άριστη ψυχαγωγία για κάποιον με νόσο Αλτσχάιμερ
  8. Να διατηρούμε πάντα μια τρέχουσα λίστα φαρμάκων με τις σχετικές δοσολογίες. Έτσι θα γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε είναι η επόμενη δόση φαρμάκου, ενώ θα μπορούμε να ενημερώνουμε και τους ιατρούς και φροντιστές
  9. Προσπαθούμε να ξαναγνωρίσουμε το ‘σημερινό’ αγαπημένο μας που πάσχει. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να τον επαναφέρουμε σε αυτό που κάποτε ήταν. Πενθούμε την απώλεια, αλλά τους αγαπάμε όπως είναι τώρα.
  10. Προσπαθούμε να προγραμματίζουμε καθημερινή σωματική άσκηση. Εκτός από την υγεία του μυαλού, σημαντικό ρόλο παίζει και η υγεία του σώματος οπότε καλό είναι να μπει σε καθημερινό πρόγραμμα
  11. Δεν αμελούμε τον εαυτό μας. Αφού φροντίσουμε τον αγαπημένο μας που πάσχει, δεν ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να αναζητούμε βοήθεια από φίλους και συγγενείς όποτε τη χρειαζόμαστε
  12. Θυμόμαστε ότι η νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι καταδίκη σε θάνατο. Πολλοί ασθενείς ζουν περισσότερο από 20 χρόνια μετά τη διάγνωση. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε το χρόνο που μας μένει με το αγαπημένο μας πρόσωπο.
  13. Να θυμόμαστε ότι οι αγαπημένοι μας που πάσχουν ξεχνούν πιο εύκολα γεγονότα αλλά δεν ξεχνούν εύκολα συναισθήματα που τους προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα. Πρέπει να προσέχουμε τα λόγια και τις πράξεις μας!
  14. Δεν ξεχνάμε ποτέ τον άνθρωπο πίσω από την ασθένεια. Η διάγνωση της άνοιας φέρνει θλίψη και απογοήτευση στο περιβάλλον του ασθενούς οπότε πρέπει να μην ξεχνάμε τι αποτελούσαν για εμάς αυτοί οι άνθρωποι.
  15. Παίρνουμε βαθιές ανάσες! Η επιμέλεια ασθενών με άνοια έχει μεγάλη ευθύνη αλλά θα τα καταφέρουμε περίφημα!!!
  16. Βοηθάμε τον εαυτό μας όποτε χρειάζεται μέσα από ομάδες υποστήριξης ατόμων που επιμελούνται ασθενείς με άνοια.
  17. Δεν αμελούμε να συμπληρώσουμε άμεσα σημαντικά έγγραφα που αφορούν τον ασθενή όσο έχει ακόμη καλή αντίληψη.
  18. Η νόσος αλλάζει την προσωπικότητα και το χαρακτήρα. Αυτό φαίνεται σκληρό αλλά προσπαθούμε να θυμόμαστε ότι οι αλλαγές οφείλονται στην εξέλιξη της νόσου.
  19. Προσέχουμε να μην ξεπερνάμε τις δικές μας ψυχικές και σωματικές δυνάμεις.
  20. Προσπαθούμε να επικοινωνούμε με κάθε δυνατό τρόπο με τον αγαπημένο μας που πάσχει, όπως με τη μουσική, την τέχνη ή την ανάγνωση, ειδικά όταν δεν μπορούμε πλέον να επικοινωνήσουμε μαζί τους προφορικά. Μερικές φορές μπορεί να αρκεί και ένα χάδι στον ώμο!

 

 

Πηγή: alzheimers.net