24 Jan Συναισθήματα που νιώθει ο φροντιστής ατόμου με άνοια.
Η παροχή υποστήριξης σε ένα άτομο που ζει με τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι μια συνεχής και μερικές φορές συναισθηματική διαδικασία. Ως σύντροφος φροντίδας, μπορεί να αισθάνεστε κυριευμένοι από συναισθήματα που κυμαίνονται από φόβο έως ελπίδα. Τα συναισθήματα μπορεί να προκληθούν από σκέψεις σχετικά με το πώς αυτή η διάγνωση θα επηρεάσει τη ζωή σας, αλλά και την πρόβλεψη των μελλοντικών προκλήσεων. Το να μάθετε να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε και να βοηθήσετε το άτομο με άνοια να ζήσει την καλύτερη δυνατή ζωή.
Συναισθήματα που μπορεί να βιώσετε ως σύντροφος φροντίδας:
Άρνηση: Η διάγνωση μπορεί να φαίνεται απίστευτη ή δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Η βραχυπρόθεσμη άρνηση μπορεί να είναι ένας υγιής μηχανισμός αντιμετώπισης που παρέχει χρόνο προσαρμογής, αλλά η παραμονή σε άρνηση για πολύ καιρό μπορεί να αποτρέψει εσάς και το άτομο με τη νόσο από το να λάβετε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον. Μπορεί επίσης να καθυστερήσει την ικανότητά του/της να ζήσει μια ποιοτική ζωή. Εάν αντιμετωπίζετε άρνηση σχετικά με τη διάγνωση, η ικανότητά σας να βοηθήσετε το άτομο με άνοια θα παρεμποδιστεί μέχρι να συμβιβαστείτε μόνοι σας με τη διάγνωση.
Φόβος: Οι φόβοι για την εξέλιξη της νόσου και οι προκλήσεις στην παροχή μελλοντικής φροντίδας μπορεί να είναι συντριπτικοί και μπορεί να σας εμποδίσουν να εστιάσετε στο παρόν.
Στρες/Άγχος: Η αβεβαιότητα σχετικά με το τι να περιμένουμε καθώς εξελίσσεται η ασθένεια και πώς να υποστηρίξουμε το άτομο με τη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος.
Θυμός/Απογοήτευση: Ο θυμός για τη διάγνωση είναι μια κοινή απάντηση στο αίσθημα απώλειας ελέγχου για το μέλλον. Μπορεί να νιώθετε δυσαρέσκεια για το πώς ο ρόλος σας ως συντρόφου φροντίδας θα επηρεάσει τη ζωή σας.
Θλίψη/Κατάθλιψη: Η θλίψη ή η αίσθηση απώλειας για τη σχέση σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αισθήματα απελπισίας. Μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Τέλος και το πιο σημαντικό είναι ότι συναισθήματα όπως ο φόβος και η άρνηση είναι κοινά τόσο για τους φροντιστές όσο και για τα άτομα που ζουν στο αρχικό στάδιο της νόσου. Το να μπορείτε να μιλήσετε για αυτά τα συναισθήματα μαζί μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα δύσκολα συναισθήματα και να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας το παρόν.
Μπορείτε να βοηθήσετε το άτομο με άνοια να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα άρνησης και φόβου για την ασθένεια με:
- Ενθάρρυνση του ατόμου να μοιραστεί τα συναισθήματά του σε ένα ημερολόγιο
- Αφιερώστε χρόνο κάνοντας δραστηριότητες που έχουν νόημα και για τους δύο σας
- Συμμετοχή σε ομάδα υποστήριξης πρώιμου σταδίου της Ένωσης Αλτσχάιμερ που έχει σχεδιαστεί τόσο για το άτομο με άνοια όσο και για τον σύντροφο φροντίδας
- Μιλήστε μεταξύ σας για τις προσδοκίες, τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας
Στο Φροντίζω η συνεργασία όλης της επιστημονικής ομάδας βοηθάει στην ποιότητα ζωής και του ασθενή αλλά και των φροντιστών του στοχεύοντας στην καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενή με άνοια και στην ξεκούραση του φροντιστή.
Δείτε περισσότερα εδώ: https://frontizw.gr/περιστατικά-alzheimer/