Τί μας ρωτάτε συχνά (FAQ):

Το Γηροκομείο ``ΦΡΟΝΤΙΖΩ`` στη Θεσσαλονίκη έχει άδεια λειτουργίας;

Ασφαλώς, το Γηροκομείο “Φροντίζω” στη Θεσσαλονίκη έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Το ``ΦΡΟΝΤΙΖΩ`` είναι ένα κοινό γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη;

Κριτήριο στην έρευνά σας προς την ανεύρεση του ιδανικού κέντρου για την περίθαλψη του ευαίσθητου συγγενή σας θα πρέπει να είναι η δυνατότητα της μονάδας να δεχτεί και να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και επαγγελματισμό τα απαιτητικότερα περιστατικά.Στα κοινά γηροκομεία περιστατικά άνοιας δεν γίνονται δεκτά,ούτε απασχολούν ιατρικό προσωπικό ικανό να αντιμετωπίσει έκτακτα παθολογικά συμβάντα. Στη διάρκεια της ξενάγησής σας στην κλινική “ΦΡΟΝΤΙΖΩ”, θα σας δοθεί λίστα με τις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται στους ηλικιωμένους διαμένοντές μας. Αμέσως μετά την εισαγωγή του συγγενή σας, η κεντρική γραμματεία θα προγραμματίσει τα προσωπικά ραντεβού για να συστηθείτε με τους ιατρούς της μονάδας, οι οποίοι θα συγκαταλέξουν τον συγγενή σας ανάμεσα στα περιστατικά που επιβλέπουν καθημερινά.

Τί να περιμένω τον πρώτο καιρό μετά την ένταξη της μητέρας μου στη μονάδα σας;

Σταδιακά, επέρχεται ισορροπία σε όλα τα επίπεδα και η οικογένεια του ηλικιωμένου αισθάνεται περήφανη για την επιλογή της . Στις επισκέψεις σας θα συναντάτε  τον αγαπημένο σας συγγενή καθαρό, χτενισμένο  με φρεσκοπλυμένα ενδύματα, αλλά κυρίως χαμογελαστό, ευδιάθετο, παρέα με συνομήλικους. Θα ενημερώνεστε  για την κατάσταση της υγείας από τους μόνιμους γιατρούς της μονάδας ,των οποίων οι ειδικότητες και η εμπειρία σχετίζονται με την Τρίτη Ηλικία. Πολύ σύντομα θα αισθανθείτε απόλυτη ασφάλεια, θα γνωρίσετε όλους τους φροντιστές του συγγενή σας και θα βεβαιωθείτε για τη διαρκή προσφορά τους και το ουσιαστικό τους ενδιαφέρον.

Έχουμε αναλάβει με τον αδερφό μου το κόστος της διαμονής του πατέρας μας στο ΦΡΟΝΤΙΖΩ. Υπάρχει συμμετοχή των κρατικών ταμείων στο μηνιαίο κόστος;

Όχι, στην Ελλάδα δεν προβλέπεται από τον Νόμο συμμετοχή του κράτους στη δαπάνη σας αυτή. Τα μόνα κέντρα μόνιμης διαβίωσης στα οποία υπάρχει αυτό το καθεστώς είναι οι Ψυχιατρικές Κλινικές, οι οποίες βεβαίως επιτελούν εντελώς διαφορετικό έργο και ουδεμία σχέση έχουν με τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπως το ΦΡΟΝΤΙΖΩ.

Ο πατέρας μου έχει άνοια και σήμερα ζει στο σπίτι του με μια κυρία που προσλάβαμε για να τον φροντίζει. Θα θέλαμε να μάθουμε τους λόγους για τους οποίους, αν επιλέξουμε να ζήσει μόνιμα στο ``ΦΡΟΝΤΙΖΩ``, θα είναι για όλους μας μια καλύτερη επιλογή.

Κατανοούμε ότι όταν τα παιδιά καλούνται ως κηδεμόνες να αποφασίσουν για τη γηροκόμηση του ηλικιωμένου γονιού, βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρότατα διλήμματα. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον πατέρα σας, ως άτομο που πάσχει από άνοια, νόσο alzheimer’s ή συναφείς διαταραχές, αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο περιστατικό, με πολλές και ιδιαίτερες ανάγκες. Δυστυχώς, η εν λόγω ασθένεια δε θεραπεύεται, έχουμε όμως δει εξαιρετική βελτίωση σε πολλούς φιλοξενούμενους μας και μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η εντατική μας φροντίδα εξασφαλίζει τη σταθεροποίηση των πασχόντων.

 

Το μείζων άλυτο πρόβλημα στο σπίτι, συνδέεται με το γεγονός ότι η παρακολούθηση από ιατρό Νευρολόγο γίνεται κατά διαστήματα, άτακτα και έκτακτα με αποτέλεσμα τη συχνή απορρύθμιση της προσαρμογής  του ηλικιωμένου στη θεραπεία, που σύστησε αρχικά ο γιατρός. Στη μονάδα μας, ο Νευρολόγος αναλαμβάνει το περιστατικό κατά την εισαγωγή. Καταγράφει το εκτενές ιστορικό του και στη συνέχεια το παρακολουθεί στενά και αναπροσαρμόζει τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Παράλληλα, ο πατέρας σας ως νέο περιστατικό, καταχωρείται στα αρχεία του Γενικού Παθολόγου μας, αλλά και του Καρδιολόγου της Μονάδας. Τρεις ειδικότητες ιατρών, με εμπειρία αποκτηθείσα από δεκάδες περιστατικά της Τρίτης ηλικίας στην κλινική μας, αναλαμβάνουν τον πατέρα σας, τον εξετάζουν εναλλάξ και τον γνωρίζουν ως περιστατικό, αλλά και ως άνθρωπο. Εσείς, επικοινωνώντας μαζί τους όσο συχνά επιθυμείτε, παραμένετε πάντα ενήμερος και εφησυχασμένος.

 

Έπειτα, οι προϊστάμενοι νοσηλευτές στο Φροντίζω και η ομάδα τους, όλοι πτυχιούχοι επαγγελματίες υγείας, βρίσκονται σε εγρήγορση και συμπληρώνοντας καθημερινά τρεις εναλλασσόμενες βάρδιες εργασίας, περιποιούνται και εξυπηρετούν 24 ώρες τον συγγενή σας. Όπως είναι λογικό, η διαρκής φροντίδα ειδικών, προλαμβάνει τις αναμενόμενες “δύσκολες ημέρες”, κατά τις οποίες ανάλογα περιστατικά  παρουσιάζουν εντάσεις, επιθετική, ή καταθλιπτική συμπεριφορά.

 

Όταν πια εισαχθεί ο πατέρας σας στο κέντρο μας, σκοπός μας είναι να αισθανθεί ασφάλεια και να ενταχθεί ομαλά. Οι ψυχολόγοι μας θα ασχοληθούν ειδικά με την περίπτωση του. Εσείς και τα αδέρφια σας θα τους περιγράψετε τον χαρακτήρα του, τα γούστα του και τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Ο συνδυασμός της παθολογικής και νευρολογικής αγωγής και η ανάθεση στους ειδικούς θα έχει από τις πρώτες ήδη ημέρες θετικά αποτελέσματα. Θα νιώσει σύντομα τα οφέλη της περιποίησης και τις ευγενικές συμπεριφορές γύρω του.

 

Ένα εξίσου σημαντικό επιχείρημα που θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε είναι αυτό που σχετίζεται με το οικονομικό και τη συνολική δαπάνη που καλείστε να πληρώσετε όταν συντηρείτε ένα άτομο με τις προαναφερθείσες ανάγκες σε μια συμβατική κατοικία. Στο “ΦΡΟΝΤΙΖΩ” το κόστος της μόνιμης διαμονής προ-υπολογίζεται σε μηνιαία βάση. Θα γνωρίζετε το ακριβές ποσό της δαπάνης σας και δεν θα υπάρχουν απρόβλεπτες επιπλέον δαπάνες, όπως για παράδειγμα, μια βλάβη σε συμβατική κατοικία, ή ο κακός προϋπολογισμός των μηνιαίων εξόδων του σούπερ μάρκετ.  Επιπρόσθετα, έχετε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε τις αποδείξεις των πληρωμών σας που αφορούν τη διαμονή του πατέρα σας στη μονάδα μας στη φορολογική σας δήλωση και να έχετε ελάφρυνση στη φορολογία σας. Στην περίπτωση που επιλέγετε να αμείβετε κάποιο άτομο να συντροφεύει τον πατέρα σας στο σπίτι, αφενός δεν μπορείτε να έχετε την απαίτηση να υποκαθιστά τους έμπειρους επαγγελματίες υγείας, αφετέρου μάλλον αφελώς, ενισχύετε τη “μαύρη εργασία” στη χώρα μας.

 

Όμως, τα παραπάνω αφορούν εσάς, τον κηδεμόνα. Θα πρέπει εν συντομία να σας περιγράψουμε τις κοινωνικές συνθήκες και την ατμόσφαιρα που θα βιώνει ο ίδιος πατέρας σας. Η μοναξιά και η απομόνωση είναι δεδομένα για ένα ανοϊκό άτομο που περιορίζεται μέσα στο σπίτι. Τον περίγυρο του πατέρα σας κοντά μας θα απαρτίσουν οι φροντιστές του, όλοι οι καθημερινοί επισκέπτες στη μονάδα, συμπεριλαμβανομένου και εσάς και το σπουδαιότερο, οι συνομήλικοι συγκάτοικοί του. Η ζωή του θα ζωηρέψει γιατί θα πολλαπλασιαστούν τα ερεθίσματα. Μουσική, γιορτές, παιχνίδια, επισκέψεις, θα ζήσει όμορφες στιγμές και θα συμμετάσχει, στον βαθμό ασφαλώς, που του επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του. Η δική μας φιλοσοφία συνάδει σε κάθε περίπτωση με “παρότρυνση”, “ενθάρρυνση”, “όχι καθήλωση στα κρεβάτια”.

 

Είμαστε βέβαιοι ότι η απόφαση σας θα συμπίπτει με αυτή των παιδιών-κηδεμόνων ηλικιωμένων γονέων σε κάθε πολιτισμένο κράτος του πλανήτη: ένα εξειδικευμένο πολυδιάστατο κέντρο για την Τρίτη ηλικία, προβάλλει αδιαμφισβήτητα ως η καλύτερη επιλογή. Είμαστε πάντα στη διάθεση σας, έτοιμοι να υποδεχτούμε τον πατέρα σας στο “ΦΡΟΝΤΙΖΩ”

Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες επισκεπτηρίου και αν ναι, ποιές είναι ;

Είναι αρχή μας να σεβόμαστε το χώρο και το χρόνο των ηλικιωμένων. Σκεφτείτε ότι το Φροντίζω είναι το σπίτι αυτών των ανθρώπων και μπορεί να αισθανθούν άβολα όταν τους επισκέπτονται άναρχα “εισβολείς”. Αντιθέτως, είναι μεγάλη χαρά όλων να δέχονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα κατά τις ώρες επισκεπτηρίου. Για τους λόγους αυτούς, οι συγγενείς και φίλοι μπορούν να επισκέπτονται τη μονάδα καθημερινά, κατά τις ώρες 11-1μ.μ. και 5:30-7:30μ.μ.

 

*Προγραμματίζοντας την προσέλευση σας κατά τις ώρες του επισκεπτηρίου μας δίνετε την ευχέρεια να περιποιούμαστε τους συγγενείς σας, σύμφωνα με το πρόγραμμα της μονάδας.

Mπορώ να μάθω τι συμβαίνει σχετικά με τη συνταγράφηση των φαρμάκων του συγγενή μου;

H μονάδα αναλαμβάνει τη συνταγογράφηση, ανανέωση και ακριβή χορήγηση των φαρμάκων στους ηλικιωμένους, πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Απαλλάσσετε έτσι, από τη χρονοβόρα διαδικασία συνταγογράφησης των φαρμάκων στα δημόσια ταμεία, αλλά και από την ευθύνη της τήρησης συγκεκριμένου ωραρίου στη χορήγηση αυτών.

Ποιές είναι οι ειδικότητες των γιατρών σας;

Tους διαμένοντες κουράρουν Ειδικός Παθολόγος- Διαβητολόγος, Νευρολόγος, Καρδιολόγος και Γενικός Χειρουργός. Για κάθε άλλη ανάγκη υπάρχουν συνεργαζόμενοι ιατροί όλων των ειδικοτήτων και διαγνωστικά κέντρα για ειδικές εξετάσεις. Κατά την εισαγωγή, η ομάδα των ιατρών της μονάδας εξετάζει το νεοαφιχθέντα/τη νεοαφιχθείσα, μελετά το ιστορικό της υγείας του/της καιαναλαμβάνει την περίθαλψη του/της. Ψυχολόγος, διαιτολόγος, φυσιοθεραπευτής και γεροντολόγος αποτελούν επίσης μέλη της ομάδας μας.

Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι Νοσηλευτές σας;

Η ειδικότητα των Νοσηλευτών Φροντιστών στη δομή ΦΡΟΝΤΙΖΩ αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα των ανθρώπων που θα φροντίζουν τον περιθαλπόμενο συγγενή σας. Συμπληρώνουν την ομάδα των Ιατρών εκτελώντας 24ώρες τις οδηγίες τους μέσω της τυπικής Κλινικής Νοσηλείας και της αντιμετώπισης επειγόντων. Για να ενταχθεί ένα μέλος στην ομάδα των Νοσηλευτών αξιολογείται αρχικά βάσει τυπικών προσόντων. Αυτά είναι:

  • Πτυχίο ελληνικής Νοσηλευτικής σχολής
  • Πιστοποιητικό Υγείας
  • Πλήρης Εμβολιασμός στον COVID-19
  • Λευκό ποινικό μητρώο.

Εκτός από τα παραπάνω προαπαιτούμενα, τα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα των Νοσηλευτών μας οφείλουν να καταδεικνύουν ήθος, ευγένεια και αμέριστη προσφορά στους διαμένοντές μας. Είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν κάθε ατομική καθημερινή ανάγκη ενώ συχνά, το επιστημονικό τους υπόβαθρο και η εμπειρία τους τους καθιστούν ικανούς να αντιμετωπίσουν επιτυχώς έκτακτα περιστατικά. Επιπρόσθετα, η διεύθυνση του κέντρου ΦΡΟΝΤΙΖΩ επιβραβεύει με bonus τους υγειονομικούς οι οποίοι διακρίνονται και διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την προσφερόμενη υπηρεσία. Ως αποτέλεσμα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε ότι ο στόχος μας επιτυγχάνεται, απασχολούμε τους καλύτερους Νοσηλευτές της αγοράς, ενώ αναζητούμε διαρκώς και νέα ικανά στελέχη.

Μπορεί κάποιος φιλοξενούμενος να μην ακολουθεί το καθημερινό πρόγραμμα της μονάδας;

Οι ανάγκες κάθε ηλικιωμένου που επιλέγει να διαμείνει κοντά μας μελετώνται χωριστά και αναπροσαρμόζονται όποτε κρίνεται αναγκαίο. Ο γεροντολόγος σε συνεργασία με την υπόλοιπη ιατρική και νοσηλευτική ομάδα εξετάζει και καθορίζει τη φροντίδα ανάλογα με τις ανάγκες του ηλικιωμένου. Κάποιες περιπτώσεις ηλικιωμένων παρακολουθούνται από το προσωπικό βάσει ειδικών οδηγιών και μπορεί να μην ακολουθούν το πρόγραμμα της μονάδας.

Η θεία μου επιθυμεί να χτενίζεται από κομμώτρια 1 φορά την εβδομάδα. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα όσο αυτή διαμένει στο ΦΡΟΝΤΊΖΩ;

Η θεία σας δε θα χρειαστεί να αλλάξει τις συνήθειες της, καθώς το ΦΡΟΝΤΙΖΩ συνεργάζεται με κομμώτρια η οποία αναλαμβάνει το κούρεμα & χτένισμα των φιλουξενουμένων. Επίσης, αν επιθυμεί μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού της για επαγγελματικό μανικιούρ ή πεντικιούρ.

Για πόσο καιρό μπορεί να φιλοξενηθεί ένας ηλικιωμένος, όταν έρθει για αποθεραπεία;

Δεν υπάρχει καμιά χρονική δέσμευση. Ο ηλικιωμένος μπορεί να διαμείνει στη μονάδα για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείτε, ή μέχρι να αποθεραπευτεί. Φυσικά, θα απολαμβάνει όλες τις παροχές, όπως και οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι. Σε ό,τι αφορά τον τιμοκατάλογο προσαρμόζεται αναλόγως. Υπάρχει χρέωση ημερήσια και μηνιαία, πιο συμφέρουσα.

Θα ήθελα να μάθω πως περνάει τη μέρα του ένας ηλικιωμένος που διαμένει στη μονάδα σας.

Η ημέρα ξεκινάει με δυναμωτικό πρωινό, εφημερίδες και ειδήσεις. Παίρνουμε το μπάνιο μας, ντυνόμαστε και δεχόμαστε την επίσκεψη του ιατρού της μονάδας και του φυσικοθεραπευτή. Ενδιάμεσα σερβίρεται δεκατιανό και καθώς φτάνει και η ώρα του πρωινού επισκεπτηρίου, μαζευόμαστε για κουβεντούλα στα σαλόνια.

 

Το μεσημεριανό γεύμα, μας περιμένει αχνιστό, σερβιρισμένο στα δωμάτια, ή στην τραπεζαρία. Στη συνέχεια ησυχάζουμε μέχρι το απόγευμα. Στο βραδινό επισκεπτήριο η ψυχολόγος εντάσσει το πρόγραμμα ψυχαγωγίας. Μουσική, μαγειρική, bingo, χειροτεχνίες, προβολή αγαπημένων ταινιών, βόλτες στον κήπο με τα πλατάνια, πολλές και διάφορες εμπειρίες στο κολατσιό. Όλοι ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες, στο βαθμό που τους επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους.

 

Το βραδάκι, μόλις οι αγαπητοί συγγενείς αποχωρήσουν σερβίρεται το δείπνο. Ειδικά σχεδιασμένο, σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Χορταστικό και θρεπτικό. Σιγά σιγά η μονάδα ησυχάζει. Ακόμη μια ήρεμη μέρα πέρασε. Παρέα με συνομήλικους, παρέα με τους συγγενείς μας, παρέα με τους φροντιστές μας.

Ζούμε οικογενειακώς στο εξωτερικό. Η μητέρα μου διαμένει στη μονάδα σας. Με ποιούς τρόπους μπορούμε να επικοινωνούμε ;

Το τηλεφωνικό κέντρο της μονάδας εξυπηρετεί τα δωμάτια όλων των διαμενόντων ανά όροφο. Έτσι, γνωρίζοντας το εσωτερικό νούμερο έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνείτε τηλεφωνικώς όσο συχνά επιθυμείτε. Επιπλέον, η δομή καλύπτεται από ασύρματο (wi-fi) δίκτυο ίντερνετ. Μέσω tablet, το οποίο χρησιμοποιείται με τη βοήθεια του προσωπικού, ακόμα και στους κλινήρεις ηλικιωμένους μας, μπορείτε να έχετε και εικόνα της μητέρας σας. Οι εφαρμογές skype, facetime, viber και what’s up εκμηδενίζουν την απόσταση και φέρνουν κοντά τα μέλη της οικογένειας. Εντυπωσιακό παράδειγμα που μας συγκίνησε όλους είναι η περίπτωση της κ. Δ.Μ., η οποία αντίκρυσε τον δισέγγονό της λίγα λεπτά μετά τη γέννησή του στη Μ.Βρετανία!

Γνωρίζουμε τις υπρεσίες σας και θα θέλαμε να φιλοξενηθεί στην μονάδα σας ο πατέρας μας. Τα τελευταία χρόνια όμως, ζεί με ένα σκυλάκι. Αισθανόμαστε ότι η στέρηση του ζώου θα τον κλονίσει. Τι συστήνετε σε αυτή την περίπτωση;

Κατανοώντας τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης του αγαπημένου ζώου από τον/την ηλικωμένο/η, οι φιλόζωοι ιδιοκτήτες του ΦΡΟΝΤΙΖΩ διαμόρφωσαν έναν ειδικό χώρο για τους τετράποδους συνοδούς, στον περιβάλλοντα χώρο. Έτσι, κατόπιν συμφωνίας, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουμε δεχθεί και ζωάκια που γίναν μέλος της οικογένειας του Φροντίζω!

Παρότι διάλεξα για τους γονείς μου τη μονάδα σας, ως την κοντινότερη με κήπο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης , εγώ η ίδια δεν οδηγώ. Πώς μπορώ να έρχομαι;

To “Φροντίζω” βρίσκεται σε κομβικό σημείο στην περιοχή του αεροδρομίου. Μπορείτε να φτάσετε με αστικό λεωφορείο στο ΙΚΕΑ και από εκεί να μεταβείτε στο λεωφορείο 68Α, το οποίο θα σας αποβιβάσει στη στάση ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ακριβώς στην πόρτα μας. Ώρες αναχώρησης της γραμμής 68Α από τον σταθμό ΙΚΕΑ: 06:55, 08:30, 10:00, 11:30, 14:00, 15:55, 18:35, 20:15

Εάν επιθυμείτε να μεταβαίνετε στη μονάδα μας με ταξί, μπορούμε να σας προτείνουμε συνεργάτες οδηγούς, με έκπτωση στις υπηρεσίες της μεταφοράς σας.