ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ

Πηγή: Nicholas A. Christakis, MD, PhD και James H. Fowler, PhD – Συνδεδεμένοι/ Σχολιασμός Ελίνα Κάζη Ψυχολόγος ΜΦΗ «ΦΡΟΝΤΙΖΩ»

Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά! Αυτή είναι η αρχή μας στο Γεροντολογικό κέντρο «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» στη Θεσσαλονίκη. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ, τόσο μεταξύ μας όσο και με τα μέλη των οικογενειών μας.

 

Διαβάστε τί συνέβη στην Αμερική που καταδεικνύει τη συναισθηματική σύνδεση των ανθρώπων:

«Στις 12 Νοεμβρίου του 1998, στο Λύκειο της κομητείας Γουόρεν, στο Μακ Μίνβιλ του Τενεσί μια καθηγήτρια νόμιζε ότι μύριζε βενζίνη, γεγονός που την έκανε να παραπονεθεί ότι την έπιασε πονοκέφαλος, δύσπνοια, ζάλη και ναυτία. Βλέποντας την αντίδρασή της, ορισμένοι από τους μαθητές της γρήγορα παρουσίασαν παρόμοια συμπτώματα. Καθώς εκκενωνόταν η αίθουσα, άλλοι μαθητές, βλέποντας τι είχε συμβεί, άρχισαν να αναφέρουν παρόμοια συμπτώματα.

Σήμανε ο συναγερμός πυρκαγιάς και το σχολείο εκκενώθηκε. Το σχολείο είχε 1.825 μαθητές και 140 άτομα προσωπικό. Η καθηγήτρια και αρκετοί μαθητές μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο σε ένα κοντινό νοσοκομείο, κάτι που είδαν και άλλοι μαθητές και καθηγητές που βρίσκονταν έξω από το σχολείο εξαιτίας του συναγερμού. Κινητοποιήθηκε πλήθος αστυνομικών, πυροσβεστών και ιατρικού προσωπικού έκτακτων περιστατικών από τρεις κομητείες. Συνολικά, εκείνη την ημέρα πήγαν στο νοσοκομείο 100 άτομα και εισήχθησαν 38. Τα μαθήματα σταμάτησαν.

Το σχολείο παρέμεινε κλειστό επί τέσσερις ημέρες και ερευνήθηκε από την πυροσβεστική, την εταιρεία φυσικού αερίου και τους κρατικούς αξιωματούχους της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (OSHA), αλλά κανείς δεν μπορούσε να εντοπίσει κάποιο πρόβλημα. Όταν θεωρήθηκε ότι το σχολείο ήταν απολύτως ασφαλές, επετράπη στους μαθητές και στους καθηγητές να επιστρέφουν. Δυστυχώς, πολλοί εξακολουθούσαν να μυρίζουν διάφορες οσμές, και στις 17 Νοεμβρίου προσβλήθηκαν εκ νέου 71 άτομα. Για άλλη μία φορά κλήθηκαν ασθενοφόρα, ενώ το σχολείο εκκενώθηκε και έκλεισε ξανά.

Η υπομονή του διευθυντή εξαντλήθηκε. Έτσι, αποφάσισε να καλέσει διάφορες κρατικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Επιδημιών των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Στην υπόθεση ενεπλάκησαν επίσης η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ), η Υπηρεσία Τοξικών Ουσιών και Καταγραφής Ασθενειών (ATSDR), το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (NIOSH), τα πολιτειακά υπουργεία Υγείας και Γεωργίας του Τενεσί και πολυάριθμοι άλλοι τοπικοί οργανισμοί και προσωπικό έκτακτων αναγκών.

Η έρευνα ήταν ιδιαίτερα εξονυχιστική. Εναέρια επιτήρηση αναγνώρισε πιθανές περιβαλλοντικές πηγές μόλυνσης· υπαλληλικό προσωπικό ερεύνησε κάποια σπήλαια που βρίσκονταν κοντά στο σχολείο· έγινε διεξοδικός έλεγχος στο σύστημα εξαερισμού, στα υδραυλικά και στα δομικά συστήματα του σχολείου· εξετάστηκαν δείγματα εδάφους γύρω από το σχολείο, αέρα (συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από τις ημέρες του ξεσπάσματος της επιδημίας), νερού και αποβλήτων. Ο αέρας αξιολογήθηκε με εντυπωσιακή ποικιλία μεθόδων και οργάνων υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων χρωματομετρικής ανάλυσης, ανιχνευτών ιονισμού φλόγας, ανιχνευτών φωτοϊονισμού, μετρητών ραδιενέργειας και δεικτών καύσιμου αερίου.

Δύο χρόνια αργότερα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί σε ψυχογενείς παράγοντες. Βρήκαν ότι η ασθένεια σχετιζόταν με την άμεση παρατήρηση κάποιου άλλου ασθενούς κατά τη διάρκεια της επιδημικής έκρηξης και ότι οι γυναίκες ήταν περισσότερο ευάλωτες…».

Σύμφωνα με το πολύ ενδιαφέρον παραπάνω απόσπασμα, μπορούμε να επηρεάσουμε τους γύρω μας. Ας φροντίσουμε να έχουμε χαρά όπου μας βοηθά στην εξερεύνηση νέων προοπτικών, να έχουμε  ενδιαφέροντα ώστε να είμαστε δημιουργικοί, να νιώθουμε ικανοποίηση από όσα μας περιβάλουν και αγάπη για τους γύρω μας, ώστε να αναπτύξουμε ισχυρούς διαπροσωπικούς δεσμούς.

Τα θετικά συναισθήματα μετριάζουν το αίσθημα απομόνωσης και αυξάνουν το αίσθημα της σύνδεσης με τους άλλους.

Τα συναισθήματα ταξιδεύουν μακριά, μια γλυκιά έκφραση, ένα χαμόγελο, ένας καλός λόγος και η ευτυχία εξαπλώνεται και ταξιδεύει τον κόσμο. Να παραμένετε θετικοί και να προσέχετε την υγεία σας, ψυχική και σωματική.