8 Χριστουγεννιάτικα δώρα για ενήλικες με νόσο του Αλτσχάιμερ

Πηγή: αρχείο «Φροντίζω»

Ψωνίζετε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με τη νόσο του Alzheimer αυτήν την περίοδο των διακοπών;

Σκεφτείτε πέρα ​​από μια άνετη ρόμπα και παντόφλες, για δώρα που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων του αγαπημένου σας προσώπου, ή τουλάχιστον δώστε τους μια συναρπαστική δραστηριότητα για να απολαύσει αυτήν την περίοδο των διακοπών.

1.Μεγάλο ψηφιακό ρολόι

Συνιστάται από πολλούς ειδικούς, αυτό το ψηφιακό ημερολογιακό ρολόι, το οποίο  διαθέτει την ώρα, την ημέρα και την ημερομηνία σε μεγάλο τύπο. Βοηθά στην εξάλειψη μιας από τις απογοητεύσεις για όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ή άνοια: να θυμούνται τί μέρα είναι.

2.Βιβλία παιχνιδιών με λέξεις

Τα απλά βιβλία αναζήτησης λέξεων, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων προσαρμοσμένων σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ, μπορούν να βοηθήσουν στο να διατηρηθεί ο εγκέφαλος αιχμηρός στα πρώτα στάδια της νόσου.

3.Φωτογραφίες των αγαπημένων

Δεν μπορείτε ποτέ να κάνετε λάθος με τις φωτογραφίες των αγαπημένων σας σε οποιαδήποτε μορφή. Μερικές ιδέες μπορεί να είναι:

  • Ψηφιακή κορνίζα προ εγκατεστημένη με οικογενειακές φωτογραφίες
  • Ένα προσαρμοσμένο ημερολόγιο με διαφορετική φωτογραφία αγαπημένων για κάθε μήνα
  • Οικογενειακά άλμπουμ φωτογραφιών
  • Κορνίζες κολάζ για τον τοίχο τους

Οι φωτογραφίες φέρνουν μια αίσθηση άνεσης και οικειότητας σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ.

4.Μούσικη

Ομοίως, η μουσική μπορεί να παρηγορήσει ένα άτομο με άνοια. Σκεφτείτε να αγοράσετε ένα CD player, ή ακόμα και ένα ντεμοντέ ωστόσο αγαπημένο πικάπ. Μπορείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να ανακαλύψει την παλιά του συλλογή βινυλίου και να περάσει μια μέρα ακούγοντας την.

5. Μια κουβέρτα με κολάζ αντικειμένων

Αυτή η ιδέα συνδυάζει δύο υπέροχα δώρα για ηλικιωμένους με άνοια σε ένα. Μια κουβέρτα fidget ή ένα πάπλωμα fidget έχει στολίδια διαφόρων σχημάτων και υφών. Παρέχει αίσθηση διέγερσης ενώ δίνει στο αγαπημένο σας πρόσωπο κάτι να ασχολείται. Μπορείτε να βρείτε μια σειρά από κουβέρτες και παπλώματα για πώληση στο διαδίκτυο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας. Δημιουργήστε μια προσαρμοσμένη κουβέρτα fidget προσαρτώντας τα αισθητηριακά στοιχεία σε μια κουβέρτα από fleece. Χρησιμοποιήστε κορδέλες, μαξιλάρια, γεμιστά ζώα, ακόμη και φτερά.

6.Εργαλεία για πλέξιμο

Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο πλέκει, μπορεί να είναι σε θέση να ασχοληθεί με αυτό το χόμπι με τα σωστά εργαλεία. Αγοράστε βελόνες πλεξίματος μεγάλου εύρους ή βελονάκι και μια συλλογή από νήματα με έντονα χρώματα και υφή για χρήση. Τα σχέδια μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά το αγαπημένο σας πρόσωπο θα απολαύσει την εμπειρία. Και μην ξεχάσετε μια όμορφη τσάντα, ή ένα καλάθι για να κρατάτε τις προμήθειες και τις εργασίες σε εξέλιξη!

7.Απλά επιτραπέζια παιχνίδια

Τα απλά παιχνίδια μπορούν να είναι υπέροχα για άτομα με Αλτσχάιμερ  για να τα απολαύσουν με συνομίληκους φίλους. Αναζητήστε παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ ή στραφείτε στα αγαπημένα της παιδικής ηλικίας, όπως ταίριασμα παιχνιδιών με εικόνες με έντονα χρώματα.

  1. Παιχνίδια κίνησης των χεριών

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες στα τελευταία στάδια της άνοιας και του Αλτσχάιμερ συχνά αναστατώνονται. Η έλλειψη δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει αναταραχή. Ορισμένα παιχνίδια “tangle fidget” δίνουν στους ενήλικες με άνοια μια απασχόληση για τα χέρια τους. Αναζητήστε ένα με διάφορες υφές και φωτεινά χρώματα για πρόσθετη διέγερση. Λάβετε υπόψη: εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο βάζει αντικείμενα στο στόμα του, επιλέξτε ένα παιχνίδι που έχει μεγάλα κομμάτια και δεν χωρίζει.

*Στην εξειδικευμένη κλινική για την Τρίτη Ηλικία «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» στη Θεσσαλονίκη, διαμένουν για μικρά, ή μεγαλύτερα διαστήματα άτομα με νοητική έκπτωση διαφόρων βαθμίδων. Ανάλογα με την εξειδικευμένη ανάγκη του καθενός σχεδιάζονται τα προγράμματα ανάκλησης αναμνήσεων, κινησιολογίας και συμμετοχής σε δράσεις. Ο ψυχολόγος της μονάδας και η ομάδα του παρακολουθούν την προσαρμογή όλων και ενθαρρύνουν τις ομαδικές δραστηριότητες. Έτσι η καθημερινότητα αποκτά ενδιαφέρον και διάδραση.