5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙ Ο ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Όλους μας έχει επηρεάσει πολύ ο κορονοιός τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.  Ακριβώς όταν αρχίσαμε να νιώθουμε έτοιμοι να «πετάξουμε» τις μάσκες και να κλείσουμε αυτές τις πολυαναμενόμενες διακοπές, η μετάλλαξη Δέλτα μας προκαλεί ακόμη ανασφάλεια. Ταυτόχρονα, όλοι μας νιώθουμε κουρασμένοι να συνεχίζουμε να βάζουμε τη ζωή μας σε αναμονή.

Αυτό ισχύει  περισσότερο για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του COVID-19. Ο φόβος και η απομόνωση είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους τον τελευταίο χρόνο.

Τον τελευταίο χρόνο, πολλοί άνθρωποι αναρωτήθηκαν εάν οι ηλικιωμένες κοινότητες όπως τα γηροκομεία ήταν ασφαλείς κατά τη διάρκεια του COVID-19. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που ζούσαν μόνοι τους είχαν σχεδόν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον COVID-19 από τους ένοικους γηροκομείων ή κοινοτήτων τρίτης ηλικίας.

Ακολουθούν πέντε οφέλη που θα έχει ένα ηλικιωμένο άτομο αν μετακομίσει σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων σε έναν κόσμο με COVID-19 και τι μπορείτε να αναζητήσετε αν σκέφτεστε μια μετακόμιση:

  1. Οι ανάγκες των ηλικιωμένων καλύπτονται άμεσα

Οι κοινότητες ηλικιωμένων όπως τα γηροκομεία καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών των ηλικιωμένων έτσι ώστε δε χρειάζεται να στηρίζονται σε μέλη της οικογένειας τους ή σε άλλους φροντιστές. Καθαριότητα, γεύματα, ιατρική περίθαλψη και νοσηλευτικό προσωπικό 24 ώρες είναι εκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους. Ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες όπως χιονοθύελλες είναι σίγουρο ότι θα πάρουν τα φάρμακά τους.

  1. Ιατρική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες υγείας

Στις περισσότερες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων προσφέρεται καθημερινά ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη, συνταγογράφηση των φαρμάκων και φυσιοθεραπείες. Επίσης, μπορεί να υπάρχει και ειδικός χώρος φυσιοθεραπείας και άσκησης με μηχανήματα κατάλληλα για ηλικιωμένους.

Όλη αυτή η φροντίδα δίνει μία αίσθηση ασφάλειας στον ηλικιωμένο  καθώς και στο συγγενή του, που δε μπορεί να την προσφέρει εύκολα στο σπίτι.

  1. Προσωπική ανάπτυξη

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μπορεί ο ηλικιωμένος να μπει σε μία κοινότητα όπου θα απασχολείται με νέες δραστηριότητες και θα γνωρίσει νέα άτομα. Για τα άτομα τρίτης ηλικίας, η μετάβαση σε μια κοινότητα ηλικιωμένων μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση και την ανάπτυξη νέων κοινωνικών σχέσεων και ενδιαφερόντων, την επιδίωξη χόμπι και τη δυνατότητα να παραμένουν ενεργοί.

Οι ηλικιωμένες κοινότητες είναι ένα μέρος για να αναπτυχθούν οι ηλικιωμένοι όχι μόνο ένα μέρος για να ζήσουν.

  1. Πνευματική ηρεμία

Ειδικότερα μέσα στον κορονοιο η ψυχική υγεία πολλών ηλικιωμένων ατόμων είχε διαταραχθεί. Σε όλο τον κόσμο, προτεραιότητα στον εμβολιασμό είχαν προσωπικό και διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και έδωσε στους ηλικιωμένους την ευκαιρία να είναι αλλά και να νιώθουν περισσότερο ασφαλείς.

  1. Οικονομική σταθερότητα

Όποιος διαμένει σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων δε χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για τα έξοδα του σπιτιού που μπορεί να διαφέρουν κάθε μήνα. Ξέρει ότι έχει ένα σταθερό μηνιαίο κόστος χωρίς να ανησυχεί για τα έξτρα έξοδα.

 

Πηγή: https://www.hebrewseniorlife.org/blog