Τι είναι η ανορεξία της γήρανσης;

 
Ανησυχητικά, εκτιμάται ότι μεταξύ 15% – 30% των ηλικιωμένων έχουν ανορεξία της γήρανσης – μια συνεχιζόμενη περίοδος χαμηλής όρεξης που προκαλείται από αλλαγές με βάση την ηλικία στο σώμα μας. Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, οι ενεργειακές ανάγκες μειώνονται και η όσφρηση, η γεύση και η όραση αλλάζουν. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια της όρεξης.
Η όρεξη είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία. Το να μην τρώτε αρκετά οδηγεί σε απώλεια βάρους και υποσιτισμό, γεγονός που επιταχύνει την αδυναμία. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών αποδυναμώνει τη γενική υγεία, μειώνει την κινητικότητα και μειώνει τη γενική ποιότητα ζωής. Η μη λήψη αρκετής πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ακεραιότητας του δέρματος και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση, αυξάνοντας την πιθανότητα καταγμάτων των οστών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανορεξία της γήρανσης αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Οι ειδικοί μας Διαιτολόγοι στο κέντρο ΦΡΟΝΤΙΖΩ συστήνουν για απώλεια όρεξης:
“Ευτυχώς, η ανορεξία της γήρανσης δεν είναι τόσο αναπόφευκτη όσο η ίδια η γήρανση. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε ή να αντιμετωπίσετε την απώλεια της όρεξης. Μιλήστε με το γιατρό σας για συγκεκριμένες συμβουλές ή διάγνωση.
-Μικρότερες μερίδες – μελέτες δείχνουν ότι οι μεγάλες μερίδες μπορεί να είναι ενοχλητικές για τους ηλικιωμένους και να έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερη πρόσληψη παρά περισσότερη.
-Τα ελαφριά γεύματα, όπως τα εμπλουτισμένα ποτά ή οι σούπες, είναι λιγότερο χορταστικά από τα στερεά γεύματα και θα ενθαρρύνουν να τρώτε περισσότερο.
-Αντί για τρία μεγάλα γεύματα, δοκιμάστε να τρώτε σνακ όλη την ημέρα ή να έχετε πέντε μικρότερα γεύματα.
-Σκεφτείτε να μετακομίσετε σε μια κοινότητα για την Τρίτη Ηλικία όπως το ΦΡΟΝΤΙΖΩ στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέχονται μελετημένα πλούσια γεύματα που απολαμβάνετε με άλλους κατοίκους. Βελτιώσεις στο περιβάλλον φαγητού, όπως η χρήση τραπεζομάντιλων, ωραίων πιατικών και αφιερωμένων ωρών γευμάτων ενθαρρύνουν το φαγητό περισσότερο.
-Προσθέστε γεύση: Κάντε το φαγητό πιο ενδιαφέρον με πιπέρι, βότανα και μπαχαρικά.
Μείνετε μακριά από την προσθήκη αλατιού και ζάχαρης.
*Τρώτε τροφές με θρεπτικά συστατικά:
-Πλήρες γάλα αντί για γάλα με μειωμένα λιπαρά ή άπαχο.
-Προσθήκη γάλακτος σε σκόνη στο γάλα για περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
-Επάλειψη με θρεπτικά συστατικά όπως μαγιονέζα, φυστικοβούτυρο, χούμους ή βούτυρο.
-Τα αυγά, το dressing, το τυρί, τα κρουτόν και το κρέας είναι υπέροχες προσθήκες στις σαλάτες.
-Προτιμήστε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.
-Το πλήρες ελληνικό γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και διατίθεται σε μια ποικιλία διαφορετικών γεύσεων.
-Το πιο σημαντικό: προσθέστε αβοκάντο όπου χρειάζεται.
-Τα φάρμακα και ειδικές βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή σάλιου και στην τόνωση της όρεξης.
Περισσότερες εξατομικευμένες πληροφορίες για την ένταξη του δικού σας περιστατικού στην οργανωμένη Μονάδα Φροντίδας ατόμων για την Τρίτη Ηλικία ΦΡΟΝΤΙΖΩ μπορείτε να λάβετε καλώντας καθημερινά 2310.383853.
Όλος ο κόσμος του ΦΡΟΝΤΙΖΩ —->www.frontizw.gr