Διατροφικά νέα που αφορούν την πρόληψη της άνοιας

Σύμφωνα με έρευνα της ομάδας του Καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Νικόλαου Σκαρμέα, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας είναι τρεις φορές λιγότερος για τα άτομα των οποίων η  δίαιτα  είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι.  Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (Diet Inflammatory Index and Dementia Incidence: A Population-Based Study” 10 November 2021, Neurology).

 

Στην Ελλάδα είναι εύκολο να βρούμε τέτοιες τροφές και να τις εντάξουμε στη διατροφή μας.

  • Καταναλώστε φρούτα για ενδιάμεσο σνακ μες την ημέρα ή μπορείτε να τα προσθέσετε σε ένα smoothie
  • Ακόμη και όταν τα βασικό γεύμα είναι λαδερό λαχανικό πάντα να βάζετε δίπλα και σαλάτα
  • Εντάξτε τα όσπρια 2 φορές την εβδομάδα
  • Πιείτε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα τσάι ειδικότερα τσάι του βουνού ή πράσινο που έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες

 

Στο Φροντίζω προσπαθούμε να ακολουθούμε τα νέα διατροφικά δεδομένα και να καλύπτουμε τις διατροφικές ανάγκες αλλά και τις γευστικές ορέξεις των ενοίκων.

 

Νάσια Πασχαλέρη

Διαιτολόγος- Γεροντολόγος της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων Φροντίζω